Ich liebe es Brot zu backen. Und nun, da wir uns in unserem Übergangsdomizil eingelebt haben, nähere ich mich wieder meinem Ziel, nur noch selbst gebackenes Brot und Brötchen auf unserem Tisch zu präsentieren.
Bisher gab es bei uns immer das Brot nach dem Grundrezept von Zorras Aktion 1 Basisrezept – 12 verschiedene Brote. Damit waren wir vollkommen zufrieden, da ich es eh nur 1x im Monat schaffte ein Brot zu backen. Jetzt, da es öfter mal eines geben soll, braucht es auch Abwechslung.
Der breadbakingday is da eine perfekte Inspirationsquelle. Diesen Monat ausgerufen von Cravo e Canela mit dem Thema Pizzas & Italian Breads Revisited.
Das heißt für uns, es gab wieder einmal das leckere Focaccia, welches ich schon einmal erfolgreich in unseren Essensplan aufgenommen hatte.
I love to bake bread. Now that we are almost settled in our new home, I would like to come back to my goal, to only eat self-baked bread. We started with an easy recipe of Zorras campaign 1 basic recipe – 12 different breads last year and now we are looking for some new inspiration.
I found the breadbakingday at Zorras site and came to Manuela from Cravo e Canela with her theme of the month Pizzas & Italian Breads Revisited.
A good chance to bake some delicious Focaccia again.
Recipe via Cookin‘ Canuck
Focaccia with Caramelized Onion, Tomato & Rosemary
Basic focaccia recipe from Food & Wine Magazine
1 package dry yeast
1 cup warm water
1 tsp honey
2 1/2 cups all-purpose flour
2 tsp kosher salt, divided
1/2 cup plus 1 tbsp olive oil, divided
1 large onion, thinly sliced
1 medium tomato, cut into 1/4-inch slices
2 sprigs fresh rosemary, needles removed from stem
1/3 cup (packed) finely grated Parmesan cheese
In a medium bowl, stir together yeast, warm water, and honey. Let rest until yeast blooms and bubbles form on top, about 10 minutes. Stir in flour, 1/4 cup olive oil and 1 teaspoon kosher salt. Turn the dough onto a well-floured surface and knead until dough is smooth, 5 to 10 minutes. Place dough in a lightly oiled bowl, cover with a kitchen towel or plastic wrap, and let rest in a warm place until dough doubles in size, about 1 hour.
Preheat oven to 450 degrees F.
Remove dough from bowl and press it into a lightly oiled 9- by 13-inch baking sheet until it touches the edges. Using your finger, poke holes all over the dough. Drizzle the dough with 2 tablespoons olive oil. Let rest until the dough becomes puffy, about 20 minutes.
Heat 1 tablespoon olive oil in a large skillet set over medium heat. Add onion slices, cover and cook until onion is golden brown, stirring occasionally, about 20 minutes.
Top the dough with tomato slices, caramelized onions, rosemary, Parmesan cheese, and salt. Drizzle with remaining 2 tablespoons olive oil.
Bake until the focaccia is golden brown, about 20 minutes. Remove from oven and allow to cool on a rack. Cut into pieces and serve.
Serves 8.
Oja, das mit dem brotbacken steht ja auch ganz oben auf meiner Liste…und demnächst -im kleinen Schwarzen;o)- wird es bestimmt umgesetzt….also schon mal vielen Dank für den Tipp ;O)
….enne…ja, Birken gehen sowie Erd-Nüsse gar nicht…ich habe schon überlegt, ob ich ein offizielles Birkenfällen verantworten könnte ;O)…denn ich liebe den Frühling auch sehr!
Liefs,
Maren
Sieht das lecker aus! Karamellisierte Zwiebeln – das klingt einfach nur super. Das Rezept wird also gleich gespeichert.
Ich liebe das Brotbacken auch sehr, inzwischen kann ich auch schon improvisieren und so wird auch jedes Brot ein bisschen anders. Gestern hab ich ein Dinkelvollkornbrot mit Kürbis-und Sonnenblumenkernen gemacht – lecker! 🙂
GLG Steffi
Sindy,
Your focaccia looks delicious. I surely will keep this recipe. Hope you'll have a wonderful time in your new house and bake lots of delicious breads.
;0)
Die beste kombination auf die Welt! Super lecker!
Ich bin frohe dass Zorra diese thema wieder genommen hat!